Ιστορική Εξέλιξη Των Περιηγητών Και Των Μηχανών Αναζήτησης

0Shares

Το Διαδίκτυο, επίσης γνωστό ως World Wide Web, δεν υπήρχε πάντα. Αυτό είναι δύσκολο να πιστέψω για τον 4χρονο γιο μου. Για αυτόν, είναι φυσικό και απλό να παίζετε ένα παιχνίδι στο Διαδίκτυο ή να καθίσετε μαζί μου για να δείτε φωτογραφίες της αγαπημένης του τηλεοπτικής εκπομπής.

Έτσι αποφάσισα ότι θα ήταν καλή ιδέα να του πω, και πολλούς άλλους, για το πώς έγινε το Διαδίκτυο αυτό που είναι σήμερα. Θα το κρατήσω απλό, αποφεύγοντας τη χρήση τεχνικών όρων.

Το 1969 γεννήθηκε ένα δίκτυο που ονομάζεται ARPANET. Αυτό το δίκτυο εξελίχθηκε στο Διαδίκτυο που γνωρίζουμε σήμερα. Το ARPANET δημιουργήθηκε από το ARPA, το οποίο σημαίνει το Advanced Research Projects Agency.

Πολύπλοκο Σύστημα

Το ARPA είναι ο κεντρικός οργανισμός έρευνας και ανάπτυξης για το Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών. Αρχικά, το ARPANET συνέδεσε 4 εκπαιδευτικά ιδρύματα. Μέχρι το 1971, συνδέθηκε 15. Αυτό το δίκτυο δεν ήταν εύκολο στη χρήση ούτε ανοιχτό στο ευρύ κοινό. Οι άνθρωποι που το χρησιμοποίησαν (ειδικοί σε υπολογιστές, επιστήμονες, μηχανικοί) έπρεπε να μάθουν ένα πολύπλοκο σύστημα.

Καθώς περνούσαν χρόνια, και χάρη στη σκληρή δουλειά πολλών οραματιστών, αυτό το δίκτυο ωρίμασε και έγινε ευκολότερο στη χρήση, επιτρέποντας σε περισσότερους ανθρώπους να επικοινωνούν μέσω αυτού. Υπήρχε email. Δεν ήταν τόσο φιλικό όσο είναι σήμερα, σε καμία περίπτωση, αλλά ήταν αρκετά εύκολο για μη τεχνικούς ανθρώπους να το χρησιμοποιούν, να επικοινωνούν και να μοιράζονται αρχεία και πόρους.

Το Πρώτο Ευρετήριο

Το δίκτυο αναπτύχθηκε, υπήρχε πολύ περιεχόμενο και έγινε απαραίτητο να υπάρχουν ευκολότεροι τρόποι εύρεσης των πληροφοριών. Το πρώτο ευρετήριο Διαδικτύου δημιουργήθηκε το 1989.

Ονομάστηκε Archie. Έπρεπε να μάθετε ένα σύνολο εντολών για να μπορείτε να κάνετε αναζήτηση στο Archie. Το πρώτο πρόγραμμα περιήγησης, το Gopher, ήταν ένα πρόγραμμα περιήγησης κειμένου. Δημιουργήθηκε το 1991, στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, και πήρε το όνομά του από τη μασκότ του Πανεπιστημίου, το χρυσό γοπ. Δεν χρειάστηκε να μάθετε εντολές για να χρησιμοποιήσετε το gopher. Απλώς πληκτρολογήσατε έναν αριθμό για να επιλέξετε την επιλογή μενού που θέλετε.

Το επόμενο βήμα ήταν το πρώτο πρόγραμμα περιήγησης με γραφικά. Δημιουργήθηκε το 1993 και ονομάστηκε Mosaic. Το μωσαϊκό εξελίχθηκε σε Netscape, ένα πολύ επιτυχημένο πρόγραμμα περιήγησης γραφικών. Στη συνέχεια, άλλα γραφικά προγράμματα περιήγησης μπήκαν στην εικόνα, όπως ο Internet Explorer.

Τα προγράμματα περιήγησης μας επιτρέπουν να χρησιμοποιούμε το Διαδίκτυο και να κρύβουμε όλη μας την πολυπλοκότητα.

Προκάλεσαν Μαζική Χρήση Του Διαδικτύου

Με μαζική χρήση, ο αριθμός των ιστότοπων του Διαδικτύου εξερράγη. Σήμερα, το Διαδίκτυο χρησιμοποιείται από εκατομμύρια ανθρώπους, και ακόμη και τα μικρά παιδιά είναι σε θέση να το σερφάρετε. Έγινε μια τεράστια αγορά, ένα σημαντικό εργαλείο επικοινωνίας και οθόνη για όλα τα είδη επιχειρήσεων.

Εάν έχετε μια επιχείρηση ή προσφέρετε μια υπηρεσία, είναι καλή ιδέα να έχετε έναν ιστότοπο για να δείξετε τι κάνετε και να προσελκύσετε περισσότερους πελάτες. Ή χρησιμοποιήστε τον ιστότοπό σας για να προσφέρετε πολύτιμες υπηρεσίες στους υπάρχοντες πελάτες σας. Μπορείτε ακόμη και να δημιουργήσετε έναν ιστότοπο για την οικογένειά σας ή την τάξη σας, για να μοιράζεστε αντικείμενα, να προβάλλετε εικόνες. Εάν σκέφτεστε για το Διαδίκτυο, οι δυνατότητες είναι σχεδόν ατελείωτες.