Linux Για Τους Εταιρικούς Χρήστες Με Ιδιαίτερες Απαιτήσεις

0Shares

Τα τελευταία δύο χρόνια το Linux έχει καθιερωθεί πολύ καλά στην αγορά των διακομιστών. Ωστόσο, όταν πρόκειται για επιτραπέζιους υπολογιστές, οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να προτιμούν άλλα λειτουργικά συστήματα από το linux.

Αυτό το άρθρο μιλάει για τα διάφορα πλεονεκτήματα του linux ως επιφάνεια εργασίας και συγκεκριμένα μιλάει για το Linux ως επιφάνεια εργασίας για προγραμματιστές και διαχειριστές συστημάτων.

Σε αντίθεση με άλλα άρθρα περί συνηγοριών, δεν θα δοθεί καμία έμφαση στο γεγονός ότι το linux είναι δωρεάν. Ούτε αυτό το άρθρο προσπαθεί να χτυπήσει άλλα λειτουργικά συστήματα όπως το M$ Windoze.

Όλα τα λειτουργικά συστήματα έχουν τα πλεονεκτήματά τους και πρέπει να εκτιμήσουμε τους προγραμματιστές που έχουν αναπτύξει ένα ολόκληρο λειτουργικό σύστημα. Δεν είναι πολύ εύκολη υπόθεση η ανάπτυξη ενός λειτουργικού συστήματος. Όλοι οι προγραμματιστές έχουν το δικαίωμα να ζητούν χρήματα για τη δουλειά που κάνουν. Έχουν επίσης το δικαίωμα να κρατούν τον κώδικα μαζί τους.

Μικρότερη Χρήση Πόρων

Με το κόστος του υλικού να γίνεται φθηνότερο μέρα με τη μέρα, αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που δεν απασχολεί πολλούς ιδιώτες. Είναι κοινή πρακτική να αλλάζετε έναν υπολογιστή κάθε 10-12 μήνες.

Σε επιχειρήσεις όπου ο αριθμός των κουτιών είναι μεγάλος, αυτό μπορεί να γίνει μια σημαντική επιβάρυνση. Κάθε επιπλέον μήνας με το ίδιο κουτί σημαίνει μεγαλύτερη εξοικονόμηση. Στον οργανισμό μας, για παράδειγμα, καταφέραμε να αυξήσουμε τη μέση διάρκεια ζωής ενός υπολογιστή από 9-10 μήνες σε 14-18 μήνες.

Πώς Βοηθά Το Linux Στην Αύξηση Της Διάρκειας Ζωής Ενός Υπολογιστή;

Τα περισσότερα λειτουργικά συστήματα παρουσιάζουν μια σημαντική ενημέρωση κάθε 2 χρόνια. Και το linux δεν αποτελεί εξαίρεση. Και με κάθε νέα ενημέρωση έρχονται πολλά νέα χαρακτηριστικά και δυστυχώς μια υψηλότερη τιμή bloat. Αυτό το bloat κάνει το νέο λειτουργικό σύστημα πιο αργό στο υπάρχον υλικό, οδηγώντας σε αναβάθμιση του υλικού. Και με το Linux, όλες οι μεγάλες διανομές ενημερώνονται τακτικά και κάνουν το λειτουργικό σύστημα πιο φουσκωμένο.

Ωστόσο, σε αυτό το σημείο έρχεται ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του ανοιχτού κώδικα. Έχουμε πρόσβαση στον κώδικα. Για μια επιφάνεια εργασίας, η ανασύνταξη του πυρήνα, των X-windows και του περιβάλλοντος εργασίας (KDE, Gnome) μπορεί να κάνει θαύματα. Μπορεί κανείς να μεταγλωττίσει εκ νέου τον κώδικα για τον συγκεκριμένο επεξεργαστή, την κάρτα γραφικών κ.λπ.

Αυτό βελτιστοποιεί το λειτουργικό σύστημα ώστε να τρέχει στο συγκεκριμένο υλικό. Αυτό επίσης, μας επιτρέπει να καταργήσουμε την υποστήριξη για όλο το υλικό που δεν διαθέτουμε. Αυτό μειώνει τη διόγκωση σε μεγάλο βαθμό. Εάν τα Windows ήταν ελεύθερος κώδικας θα είχαν το ίδιο πλεονέκτημα.

Δυστυχώς δεν έχει αυτό το πλεονέκτημα, οπότε θα έπρεπε να συνεχίσουμε να τρέχουμε τα Windows που υποστηρίζουν υλικό που δεν έχουμε.

Τα Περισσότερα Λειτουργικά Συστήματα Λειτουργούν Από Το 80386 Και Μετά

Αυτό σημαίνει ότι δεν εκμεταλλεύονται τα συγκεκριμένα πλεονεκτήματα των νεότερων επεξεργαστών επειδή πρέπει να κάνουν το σύστημα συμβατό προς τα πίσω. Έτσι, ένα νεότερο υλικό σημαίνει απλώς ότι οι εντολές του 386 εκτελούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Όταν μεταγλωττίζουμε ένα πρόγραμμα ειδικά για έναν επεξεργαστή, χρησιμοποιεί τις περισσότερες από τις εντολές του επεξεργαστή που το καθιστούν ταχύτερο. Για παράδειγμα, οι νεότεροι επεξεργαστές διαθέτουν οδηγίες για εφαρμογές πολυμέσων κ.λπ. (MMX). Αυτό αυξάνει σημαντικά τις ταχύτητες επεξεργασίας των εφαρμογών πολυμέσων.

Το Linux έχει επίσης αποδειχθεί ότι είναι ένα στιβαρό, σταθερό, αξιόπιστο και ασφαλές λειτουργικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι το linux δεν επηρεάζεται από σκουλήκια, προγράμματα κατασκοπείας, ιούς κ.λπ. τα οποία έχουν αποδειχθεί σημαντικό πρόβλημα για τους περισσότερους χρήστες του Windoze στον εταιρικό κόσμο στις μέρες μας.

Το χειρότερο που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να περνάει τον περισσότερο χρόνο του στο γραφείο επανεγκαθιστώντας το λειτουργικό σύστημα αφού ο υπολογιστής του επηρεαστεί από έναν ιό ή ένα σκουλήκι. Πολλές χρήσιμες εργατοώρες και χρήματα χάνονται μόνο με την επανεγκατάσταση.

Το Linux έχει επίσης το μερίδιό του σε ιούς και σκουλήκια, αλλά μπορεί να επηρεάσει μόνο τα αρχεία των χρηστών και όχι ολόκληρο το σύστημα. Παρακάτω παρατίθεται ένα μέρος ενός υπέροχου ιστολογίου για το θέμα αυτό.

Οποιοδήποτε πρόγραμμα σε ένα Linux box, συμπεριλαμβανομένων των ιών, μπορεί να κάνει μόνο ό,τι μπορεί να κάνει ο χρήστης που το τρέχει. Οι πραγματικοί χρήστες δεν επιτρέπεται να βλάψουν το σύστημα (μόνο ο χρήστης root μπορεί), οπότε ούτε και τα προγράμματα που τρέχουν μπορούν.

Εξαιτίας της διάκρισης μεταξύ προνομιούχων (root-run) διεργασιών και διεργασιών που ανήκουν στον χρήστη, ένα “εχθρικό” εκτελέσιμο πρόγραμμα που λαμβάνει (ή δημιουργεί) ένας μη root χρήστης και στη συνέχεια εκτελεί (τρέχει) δεν μπορεί να “μολύνει” ή να χειραγωγήσει με άλλο τρόπο το σύστημα ως σύνολο. Ακριβώς όπως μπορείτε να διαγράψετε μόνο τα δικά σας αρχεία (δηλ. εκείνα στα οποία έχετε δικαίωμα “εγγραφής”), τα εκτελέσιμα που εκτελείτε δεν μπορούν να επηρεάσουν τα αρχεία άλλων χρηστών (ή root). Επομένως, παρόλο που μπορείτε να δημιουργήσετε (ή να ανακτήσετε) και στη συνέχεια να εκτελέσετε έναν ιό, σκουλήκι, δούρειο ίππο κ.λπ. δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Εκτός αν το κάνετε ως “root”. Κάτι που είναι απλό να αποφύγετε να κάνετε.

Ένα Από Τα Πιο Πολυσυζητημένα Πλεονεκτήματα Του Linux Είναι Ότι ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

Αυτός εξακολουθεί να είναι για πολλούς ο νούμερο ένα λόγος για να μεταβούν στο Linux. Το ότι είναι δωρεάν σημαίνει ότι δεν υπάρχει άδεια χρήσης ανά χρήστη για όλο το λογισμικό. Για παράδειγμα, με τα windows παίρνετε έναν τερματικό διακομιστή. Αλλά αυτό έχει όριο άδειας χρήσης 5 χρηστών.

Αυτό σημαίνει ότι το κόστος δεν αφορά μόνο το λειτουργικό σύστημα. Αλλά μαζί με αυτό κοστίζει και κάθε εφαρμογή. Και κάθε φορά που το περιβάλλον εργασίας αντιγράφεται σε άλλο μηχάνημα ξοδεύετε το ίδιο ποσό. Με την πάροδο του χρόνου το λογισμικό αναβαθμίζεται και τα αρχεία από τις νέες εφαρμογές δεν θα λειτουργούσαν στις παλαιότερες εκδόσεις.

Οι Χρήστες Αναγκάζονται Να Αναβαθμίσουν

Αυτή η διαδικασία μπορεί πάντα να αυξήσει το συνολικό κόστος που πρέπει να απορροφήσει ο οργανισμός. Ως εκ τούτου, με τα περισσότερα εμπορικά λειτουργικά συστήματα το κόστος δεν είναι ποτέ εφάπαξ.

Το Linux επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργήσουν ένα εύκολα διαχειρίσιμο δίκτυο. Σκεφτείτε αυτό με το NFS (σύστημα αρχείων δικτύου), το NIS (σύστημα πληροφοριών δικτύου) και το DHCP (δυναμικό πρωτόκολλο διαμόρφωσης κεντρικών υπολογιστών) μπορεί κανείς να δημιουργήσει ένα υπέροχο σύστημα προφίλ περιπλάνησης, όπου όλες οι πληροφορίες του χρήστη αποθηκεύονται στον διακομιστή, συμπεριλαμβανομένης της επιφάνειας εργασίας του.

Έτσι, ο χρήστης μπορεί τεχνικά να καθίσει σε οποιονδήποτε υπολογιστή στο γραφείο και να πάρει όλα τα δεδομένα και την επιφάνεια εργασίας του. Αυτό το καθιστά βολικό για τους χρήστες. Και από τη σκοπιά των διαχειριστών χρειάζεται να διαχειρίζονται μόνο τους διακομιστές για να ελέγχουν το σύνολο των αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων, τη συντήρηση κ.λπ.

Το Linux διαθέτει επίσης ένα θαυμάσιο σύστημα που επιτρέπει την απομακρυσμένη πρόσβαση. Κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει το SSH για να έχει πρόσβαση σε ολόκληρο το σύστημα μέσω ενός ασφαλούς κελύφους που βασίζεται σε κείμενο ή ακόμη και να χρησιμοποιήσει το X-Windows για όσους προτιμούν ένα γραφικό περιβάλλον για να έχουν πρόσβαση σε ένα σύστημα από απόσταση.